Halas görcsleves, Körösparti savanya és társaik. A gasztroműhelyek e sokatmondó, mégis titkos receptúráit leplező halételnevek tették az előző évek tapasztalatiból fakadóan ismét várakozással telivé a III. Körös-völgyi Halászlé- és Halételkészítő Versenyt. Nem kellett csalódni. A zsűri egyöntetű véleménye szerint idén csak jó, még jobb és legjobb halas remekek kerültek kanál, illetve villavégre.
A Dánfoki Üdülőközpont területén, a Körösök Völgye Fesztivál keretében május 27-én megrendezett ételviadalon a sülő, fövő, pácolódó és füstölődő ínyencségek mellett a családias hangulaté volt a főszerep. Sok csapat népes kalákában gyártotta a már készültében is étvágygerjesztő fogások mellett a kiváló hangulatot is.
Akadt, akinek három kulináris remekműre is futotta erejéből, idejéből no meg fantáziájából, így az ételbíráknak ezúttal sem kellett éhesen hazamennie. A körös-vidéki halas szakácsművészet hívószavának erejét dicséri, hogy a zsűriben – a KHESZ meghívását ismét elfogadva – ezúttal is ott volt Láda Gáspár, a Magyar Országos Horgász Szövetség alelnöke, a Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetségének ügyvezető elnöke.
A főzőmezőny zömében évről-évre visszatérő csapatai nem csak egymást, de önmagukat is igyekeztek felülmúlni a tavalyi látvány, ízvilág, tálalás kollekciójukban, a Sarkadi Horgászegyesület séfkülönítménye ezúttal sem tudott hibázni. A már fentebb említett halas görcslevesükkel méltán nyűgöztek le mindenkit.
Persze sok egyéb különlegesség is megmérettetett a halas „pudingpróbán”. Az Ecsegfalvi Tógazdaság csapatának filézett füstölt busája például sokak szerint ízben-színben és tálalásban igazán megérdemelt volna egy körös-vidéki Michelin-csillagot.
(Főzőnapi képgalériánk facebook oldalunkon található)
Eredmények:
Halászlé kategória
1. Zsiráf Team – Ponty halászlé
2. Békési Kivert Kutyák – Halászlé
3. Bács-HOSZ – Bajai halászlé
Egyéb hallé kategória
1. Sarkadi H.E. – Halas görcsleves
2. Halászlaki kukacoló-sokk – Körösparti savanya
3. Békési H.E. – Matróz H.E – Garnélarákos halleves harcsagombóccal
Egyéb halétel kategória
1. Dobó H.E. – Család kedvence
2. Békési kocahorgászok – Vegyes haltál
3. Halászlaki kukacoló-sokk – Nagy szürke mandulaszemekkel