Félhalom, Danzug – ahol emberöltő óta nagyok a fogások

Szép fogások nyereményjátékunk idei beküldéseiből csemegézve ezúttal is – ahogy minden évben – feltűnik két horgászvíz neve, amely megbízhatóan „szállítja” a kapitális fogásokat idestova 50 éve, ugyanis a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetségének (és elődszervezeteinek) és egyben az egész Körös-vidéknek horgászok által legrégebben hasznosított vízterületeiről beszélünk.

Ennek a két, földrajzilag közvetlenül egymás szomszédságában lévő holtágnak a neve a múlt század szűkösebb horgászati portfólióinak idején hamar összeforrott, köszönhetően a kielégítőbb fogási lehetőségeiknek.

Bűvös mivoltukat igazolja, hogy Félhalom és Danzug, fél évszázad alatt sem „koptak” el. Mind horgászélmények, mind pedig a horgászszívekben elfoglalt helyük tekintetében dacolnak az idők – ma már sokkal harsányabb, színesebb – szavaival.

Ezt igazolja Deák Károly koratavaszi danzugi harcsája is, akinek számos kapitális halfogása kötődik kedvenc vízterületéhez. A 40 kilogrammos és 165 centiméteres ragadozó kárász csalira kapott éjjel fél háromkor és alaposan megtornáztatta a horgászt, amint az leírásából kiderül: „Bő fél órás fárasztás után leakadás, stég alá menekülés, végül sikerült megszákolnom, igazán nagy élményben volt részem.”

Izsóné Pápai Gréta beszámolója pedig a Félhalmi-holtág jónevét öregbíti, amelynek részleteiről kifejezetten élménydúsan számol be:

„A képen látható gyönyörű tőpontyot Gyomaendrődön a Félhalmi-holtág 5-ös szakaszán sikerült horogra csalnom 2024. 05. 30-án. Ami számomra nagyon furcsa volt, hogy délelőtt jelentkezett igazi füstölős kapással (szinte minden darabosabb halat eddig éjszaka fogtuk). Ahogy éreztem a halat, már tudtam, hogy ez igazán „darabos” lesz, illetve azt is, hogy ponty, mivel jellegzetesen bólogatott. Egy darabig partól próbáltam fárasztani, de öreg ponty lévén tudta, hol keresse az akadót, ahol le tudja fűzni magát.  Ezt megelőzvén és a hal kímélete érdekében csónakba szálltunk a férjemmel, így a további fárasztás csónakból zajlott. Hatalmas erővel bírt, hatalmas élményt adott, ez az az érzés, amiért imádom ezt a hobbit. Közel 1 órán át fárasztottam, végül sikerül szákba terelni. A mérlegelés során 16,5 kg volt a súlya. Lehetséges, hogy a horgásztársaim közt ez a súly nem ritkaság, de számomra az élmény, amit adott, felbecsülhetetlen.”

Mindkét fogás esetében külön megköszönjük a jó minőségű fotókat, illetve a halak fotózásának horgászetikát követő módját.