A tavalyi sikeres, hagyományteremtő kezdet után ismét gazdag eseménysorral és gasztronómiai élményekkel várja vendégeit a II. Békés Megyei Vadász-Horgásznap, amely ezúttal Sarkadon, az Éden-tavaknál kerül lebonyolításra 2019. augusztus 18-án (vasárnap). Szeretnénk felhívni a figyelmet a rendezvénynap kiemelt programelemeként magvalósuló V. Körös-völgyi Halászlé- és Halételkészítő Versenyre, amelyre az alábbi kiírás szerint lehet jelentkezni és nevezni. (Az esemény promóciós plakátjai a kiírás után lévő PDF linkeken letölthetők.)
Helyszín: Édenkert-horgásztavak – tópart (Sarkad, Gyulai út 1.)
A főzőverseny célja: Hagyományos ízek, családi receptek alapján elkészült halételek elkészítése, bemutatása. Szeretettel várunk minden olyan főzőcsapatot, ahol a helyi és tradicionális ételek a hagyományőrzés, a barátság és a vidéki vendégszeretet jegyében készülnek el.
Az ételek, illetve egyéb kiegészítők (köret, desszert) kizárólag helyben, a verseny ideje alatt készülhetnek el.
Nevezni az alábbi kategóriákban lehet:
- Tiszai-körösi jellegű halászlé
- Dunai jellegű halászlé
- Egyéb hallé (Korhely hallé, halcsorba, stb.)
- Egyéb halétel (harcsapaprikás, füstölt hal, sült hal, stb.)
FONTOS! A főzőversenyt kedvezőtlen időjárás esetén is megtartjuk! Ebben az esetben a csapatok maguk gondoskodnak a főzőterületük szél és eső elleni biztosításáról.
Nevezési határidő: A VERSENYEN VALÓ RÉSZVÉTEL ELŐZETES REGISZTRÁCIÓHOZ KÖTÖTT, amelyet kérünk legkésőbb 2019. augusztus 13-án 16 óráig érvényesíteni a kitöltött nevezési lap leadásával (beküldésével) illetve a nevezési díj befizetésével.
Nevezési díj: 2000 Ft.
A nevezési díj halat nem tartalmaz; egy sörpad garnitúrát tartalmaz, mely a helyszínen vehető át. A főzéshez a helyszíni regisztrációs pultnál előzetes jelzés alapján élő ponty igényelhető 800 Ft/kg-os áron. (Élő-tisztítatlan állapotú!) Az igényelt hal 7:15-től 10 óráig folyamatosan átvehető.
A Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége tagegyesületeihez tartozó főzőcsapatok nevezési díja 5 kg élő pontyot foglal magában, mely a tagegyesületi vezető igazolásával és a nevezési díj befizetésének igazolásával a helyszínen 7:15-től kerül kiosztásra.
A nevezőknek kell biztosítani:
A főzéshez szükséges további alapanyagokat és fűszereket, a főzéshez szükséges technikai eszközöket, egyéb eszközöket, szükség esetén a csapatok is hozhatnak halat korlátlan mennyiségben.
Nevezési feltételek, nevezési lap kitöltésének módja:
- A nevezési lapot kérjük NYOMTATOTT NAGY BETŰKKEL kitölteni (A csillaggal jelölt részek kitöltése KÖTELEZŐ!)
- a jelentkezés a nevezési díj befizetésével válik érvényessé
- a nevezési lapon feltüntetett ételek elkészítésre kell kerüljenek, azokból a zsűrinek a kóstoláshoz elegendő mennyiséget (egy adagot) biztosítani szükséges
Nevezések leadása: KHESZ központi irodában személyesen vagy postai úton (5600 Békéscsaba, Bajza utca 11.), vagy elektronikusan a verseny@khesz.hu e-mail címen.
- ! A főzőcsapatok helyszíni regisztrációjánál kérjük, hogy a regisztrációs lapot hozzák magukkal, vagy a helyszínen pontosan töltsék ki.
A főzőcsapatok a rendezvény napján 6:00-tól foglalhatják el a kijelölt főzőhelyeket. A főzőhelyre a gépjárművel történő behajtás kizárólag a kipakolás idejére lehetséges, utána a gépjárműveket a kijelölt parkolókban kell elhelyezni.
A nevezési lap az ikonra kattintva tölthető le:
A halfőző verseny programja:
- 6:00-től – Főzőhelyek elfoglalása
- 7:00-tól – Regisztráció (a regisztrációs pultnál)
- 7:15-től – Halosztás a helyszínen (halszállító autónál)
- 10:00-tól – A II. Horgász-Vadásznap ünnepélyes megnyitója
- 12:00-14:30-ig – Zsűrizés (zsűri sátor)
- 16:30 – Eredményhirdetés, díjátadás
Díjazás: A főzőcsapatok főzőkategóriánként oklevél formájában bronz, ezüst és arany minősítést kapnak. Főzőkategóriánként az arany minősítést elért főzőcsapatokból az első három legjobb ételt elkészítő csapat kerül elismerésre és díjazásra. A díjazáson kívül a zsűri elismeréseket és különdíjakat is kioszt.
Egyéb program (az II. Békés Megyei HorgászVadásznap részeként):
- szórakoztató programok a színpadon
- Halkolbász Lovagrend kóstolóval egybekötött halkolbász látványtöltése
- könnyűzenei programok
- A Földesi Madársuli solymász bemutatója
- kutyás agility bemutató
- gyermek horgászprogramok
- kapcsolódó vadász programok
- főzőverseny eredményhirdetése 16:310-tól
A zsűri az értékelésnél figyelembe veszi a következőket:
- nyersanyagok (max.15 pont)
- fűszerek (max.10 pont)
- technológia (max.10 pont)
- tálalás, díszítés (max.10 pont)
- higiénia (max.10 pont)
- ötletesség, ruházat, egységes arculat, „körítés” (max.10 pont)
- az elkészített ételhez kínált italok és sütemények (max.10 pont)
Fogyasztás:
- A zsűri részére biztosítani kell 1 adagot az elkészített ételből, melyet 11.30 és 13.30 között kell a zsűrinek felszolgálni.
- Az elkészített ételeket pénzért kínálni TILOS!
Egyéb:
- FIGYELEM! A helyszínen NINCS mosogatási lehetőség!
- Gépjárművel legkésőbb 8.00-kor el kell hagyni a területet!
További információ kérhető: +36 (66) 328-945 vagy a +36 (30) 478-3783 telefonszámon és/vagy az info@khesz.hu címen.
A főzőverseny szervezője és fő támogatója a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége (KHESZ)
Várjuk a főzőcsapatokat és kedves vendégeinket!
A II. Békés Megyei Vadász-Horgásznap letölthető plakát:
V. Körös-völgyi Halászlé- és Halételkészítő Verseny letölthető plakát: