A Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetségének halgazdálkodása

Halgazdálkodás - haltermelés

Szövetségünk az 1980-as évek végétől 180 hektáron tavi haltermeléssel is foglalkozik. A Békés megye északi határán elterülő 74 hektáros Csökmői Halgazdaság 4 tóegységből áll, 65 hektáron pikkelyes nyurgaponty termelése történik, 9 hektáron napijegyes horgásztó üzemel. A halgazdaság éves szinten 70.000 kg "horogérett"  ponttyal gyarapítja a tagegyesületek és a saját kezelésében álló horgászvizek halállományát. A Jász-Nagykun Szolnok megye határán, a Berettyó folyó és a Kakat csatorna által határolt Ecsegfalvi Halgazdaságot Békés, Csongrád és Jász-Nagykun Szolnok megyék horgász szövetségei üzemeltetik. A tógazdaság jelenleg 107 hektár üzemelő tóterülettel látja el a három szövetség és tagegyesületeinek éves szinten 100-120.000 kg-os haligényét.

Halgazdaságainkban kizárólag alapszabályunkban foglalt tevékenységeinknek eleget téve vízterületeink telepítésére termelünk, illetve vízkezelő tagegyesületeinket szolgáljuk ki. Piaci értékesítésre halat nem termelünk, piaci értékesítést nem végzünk!

Haltelepítések

Horgászvizeink haltelepítéseit Halgazdálkodási Bizottságunk koordinálja. Az egy-, két- és háromnyaras korosztályú ponty nagy hányada a halgazdaságokból rendelkezésre áll, a a ragadozó halfajokat (előnevelt süllő, csuka, harcsa, balin), az egyéb halfajokat, valamint a keszegféléket (előnevelt jász, dévérkeszeg), a compót és kecsegét külső forrásból vásároljuk és helyezzük ki vizeinkbe. A haltelepítésekre nagy gondot fordítunk, melyet horgászaink fogási naplóinak összesített adatai alapján készült halfogási statisztikák is alátámasztanak. Halasítások irányszámai évente: ponty összesen 65-70.000 kg, ragadozók: 400.000 db, egyéb halfajok: 15-20.000 kg.


Halfogás a KHESZ kezelésében lévő vizeken a  horgász fogási naplók összesítése alapján


Hektárarányos halfogás a KHESZ különböző típusú vizein